Sådan vælger du den rette sæddonor: vigtige ting at overveje

Måske ved du allerede, at du vil bruge en sæddonor - eller at I vil. Det kan også være et behov, der pludselig opstår, som din behandling skrider frem. Lige meget hvad, er det altid en god idé at gøre dig nogle overvejelser omkring dit valg af sæddonor, da det kan være en stor og meget personlig beslutning.

Bare rolig, hvis du føler dig lidt overvældet af de mange muligheder og alle de valg, du skal træffe. Formålet med denne artikel er at besvare nogle af de spørgsmål, du måske har, og klæde dig bedst muligt på til at vælge en sæddonor, der opfylder alle dine præferencer. Uanset om du starter eller udvider din familie, hjælper vi dig hele vejen.


Hvorfor vælge en donor fra en sædbank?

Der er nogle klare fordele ved at bruge en sæddonor fra en sædbank til din behandling. Den strenge udvælgelsesproces i sædbankerne sikrer, at donoren har et godt helbred, en god sædkvalitet og ingen smitsomme eller genetiske sygdomme. Derudover giver det dig en bredere vifte af valgmuligheder med hensyn til fysiske egenskaber, uddannelsesniveau og etnicitet.

Hos Born tilbyder vi også genkompatibilitetstests, så du kan vælge et godt genetisk match, der øger sandsynligheden for en vellykket graviditet og et sundt barn. Hvis du køber sæd gennem en sædbank, sikrer lovgivningen desuden altid, at du undgår juridiske eller økonomiske forpligtelser over for donoren. Det beskytter også donorens privatliv, hvilket reducerer risikoen for fremtidige juridiske eller følelsesmæssige forviklinger.


Hvordan er udvælgelsesprocessen af sæddonorer hos Born?

Vi har en streng screeningsproces for sæddonorer, der opfylder de højeste regulatoriske standarder fastsat af forskellige myndigheder. Alle vores donorer gennemgår en grundig evaluering, inden de bliver godkendt. Vi ser bl.a. på deres straffeattest, sygehistorie, infektionssygdomme, generelle sundhed, sædkvalitet, fysik og karakter for at sikre, at de er sunde, både mentalt og fysisk.

Kun omkring 5 % af vores donoransøgere slipper faktisk gennem nåleøjet, og vi foretager løbende tests for hele tiden at sikre sunde og raske donorer. Selvom vi ikke helt kan eliminere risikoen for at overføre sygdomme, overholder vi altid høje kliniske standarder for at minimere denne risiko.


Har du tjekket lovgivningen i dit land?

Love og regler vedrørende sæddonation varierer betydeligt på tværs af lande og jurisdiktioner. Det er vigtigt at forstå de juridiske rammer i dit land, før du udvælger en donor. I nogle lande er lovene liberale, mens lovene i andre lande kan være restriktive eller endda helt forbyde behandlinger med brug af ​​donorsæd. Nogle lande tillader dig at bruge en ID release donor (åben donor), mens andre kun tillader dig at bruge en no ID release donor (anonym donor). Juridiske implikationer kan også opstå ift. dig og dit kommende barns rettigheder og ansvar.

Vi råder dig derfor altid til at tale med din fertilitetsklinik om de tilgængelige behandlingsmuligheder i dit land. Jo bedre du forstår de juridiske krav og implikationer ved at bruge en sæddonor, jo nemmere er det for dig at træffe informerede beslutninger om processen og minimere eventuelle juridiske risici.


Betyder blodtype noget for dit valg af sæddonor?

Blodtype kan faktisk godt være en faktor, du skal overveje, når du vælger en sæddonor. Hvis du har en negativ blodtype (f.eks. O-, A-, B-, AB-), kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at vælge en sæddonor med en negativ blodtype. Dette er for at undgå komplikationer under graviditeten såsom hæmolytisk sygdom hos den nyfødte, der kan opstå, når moderens blodtype er Rh-negativ, og barnets blodtype er Rh-positiv. Det kan i værste fald føre til, at moderens immunsystem angriber barnets røde blodlegemer. Hvis du har en positiv blodtype (f.eks. O+, A+, B+, AB+), kan du have større frihed til at vælge en donor med enten en positiv eller negativ blodtype.

Du kan rådføre dig med en fertilitetsspecialist for at blive klogere på, om blodtype er en relevant faktor i din specifikke situation og for at sikre, at der bliver taget hånd om potentielle risici.


Hvad betyder CMV-status?

Når du kigger vores donorprofiler igennem, kan du se donorernes CMV-status. CMV er en herpesvirus i samme familie som forkølelsessår, herpes på kønsorganerne og skoldkopper. De fleste mennesker bliver smittet med CMV på et eller andet tidspunkt i deres liv, og virussen forbliver latent i kroppen, hvor den kan blive reaktiveret.

Vi tester altid vores donorer for CMV, selvom CMV-infektioner normalt ikke er farlige. Men hvis du får en CMV-infektion - eller i sjældne tilfælde en reaktivering - under din graviditet, er der risiko for at overføre virussen til fosteret. I de fleste tilfælde påvirker det ikke babyens helbred, men i sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer.

Hvis du er CMV-negativ, har du højere risiko for at få infektionen, mens du er gravid. Selvom risikoen for at få CMV via donorsæd betragtes som ekstremt lav - og ikke bekræftet – foretrækker du måske alligevel sæd fra CMV-negative donorer, hvis du selv er CMV-negativ. Vi anbefaler dog, at du taler med din læge eller en fertilitetsspecialist, inden du beslutter dig for at tage dette med i dine overvejelser omkring valg af sæddonor.


Skal dit barn have mulighed for at kontakte donoren?

En af de vigtigste ting at overveje, når du vælger en sæddonor, er, hvilken type donor du helst vil bruge: ID-release eller no ID-release. Du skal beslutte dig for, om du ønsker, at dit barn skal have mulighed for at få oplysninger om sæddonorens identitet senere i livet.

Hvis du vælger en ID-release donor (åben donor), har dit barn nemlig mulighed for at modtage oplysninger om sæddonorens identitet, når han eller hun fylder 18 år, eller når det er lovgivningsmæssigt tilladt i dit land. Hvis du vælger en anonym donor, kan dit barn ikke få nogen oplysninger om sæddonorens identitet.

Valget mellem en ID-release og en no ID-release donor er komplekst og meget personligt, og der kan være mange forskellige grunde til at vælge den ene eller den anden type. Vi anbefaler, at du læser mere om forskellen mellem de to slags donorer.


Hvilke egenskaber er vigtige for dig?

Har du tænkt over hvilke karaktertræk, din sæddonor skal have? Mange foretrækker donorer, der har fysiske karakteristika, der ligner dem selv eller deres partner, såsom højde, vægt, hårfarve og øjenfarve. Desuden er et højt uddannelsesniveau, intelligens og et godt helbred ofte eftertragtede egenskaber. Etnicitet kan også spille en rolle i udvælgelsesprocessen, og karaktertræk, såsom udadvendthed eller indadvendthed, betyder også nogle gange noget. Nogle foretrækker endda en sæddonor med lignende hobbyer, interesser eller erhverv. Du har sandsynligvis dine egne unikke præferencer, når det kommer til at vælge den rette sæddonor for dig.



Hvis du er blevet nysgerrig efter at møde vores donorer, kan du gennemgå vores brede udvalg af donorprofiler helt gratis. Forhåbentlig finder du lige præcis det, du søger. Vi bruger rigtig meget tid på at lære vores donorer at kende, og du bliver måske overrasket over, hvor mange detaljer, du kan finde i deres profiler. De fleste indeholder endda billeder af donorerne som børn, en beskrivelse af deres personlighed og vores indtryk af dem, fun facts og citater. Held og lykke med at vælge din favorit.


Other blog posts

A woman is holding the hand of a baby on a bed.
26. februar 2025
Forældreskab forbindes ofte med at have en partner. Men flere og flere kvinder vælger at få barn uden for den traditionelle familiestruktur. Claire besluttede sig for at blive solomor – med alt
A man is standing in front of a woman behind a counter.
27. januar 2025
Hos Born møder vi hver dag de mænd, der træffer et valg om at blive sæddonor – og det er sjældent en hurtig, spontan beslutning. Men hvem er det, der gerne vil donere, og hvordan udvælger vi dem?
A close up of a microscope with two lenses on it
29. november 2024
At vælge den rette sæddonor er en stor beslutning på vejen mod at skabe din familie. Det kan både være spændende, men måske også lidt overvældende, da du skal træffe vigtige valg, der kan påvirke dit kommende barns liv.
A pregnant woman is sitting on a couch with her partner another woman.
31. oktober 2024
At starte en familie som et lesbisk par kan være overvældende. Derfor har vi samlet 5 gode råd til hvordan man kommer godt i gang med fertilitetsbehandling.
A woman and a baby are walking barefoot on a wooden floor.
16. september 2024
Når du starter din rejse mod at blive solomor, kan der være mange følelser på spil, praktiske opgaver, der skal løses og medicinske beslutninger, der skal træffes. Uanset om du altid har ønsket dig at få et barn alene, eller om du for nylig har taget beslutningen, er vi her for at hjælpe dig godt på vej.
A man is carrying a child on his shoulders in a field.
27. maj 2024
Hvor mange familier kan bruge den samme sæddonor? Den grænse kan variere afhængigt af de regler og retningslinjer, der er fastsat af national lovgivning
A woman is standing in front of a window looking out at the sunset.
26. april 2024
Hvis du overvejer at blive selvvalgt solomor, har vi samlet nogle gode råd, der kan hjælpe dig med at træffe din beslutning og guide dig på vejen til at blive solomor.
Two women are sitting on a bench hugging each other.
4. april 2024
For lesbiske par kan vejen til forældreskab byde på nogle unikke udfordringer og overvejelser bl.a. en masse planlægning, mange vigtige beslutninger og store følelser.
A woman is holding a child and looking out of a window.
2. april 2024
Katharina Horn kender alt til de udfordringer og fordomme, som selvvalgte singlemødre oplever i hverdagen. Hun er selv selvvalgt singlemor og arbejder derudover som klinisk socialarbejder og fertilitetsrådgiver, hvor hun støtter mange singlekvinder på deres rejse mod at blive mor.
2. april 2024
Sorg, vrede, jalousi og dårlig samvittighed. Det er blot nogle af de følelser parret kæmper rigtig meget med under deres fertilitetsbehandling.
Flere indlæg
Share by: