5 gode råd til lesbiske par, som drømmer om at stifte familie

Hos Born Donor Bank forstår vi de unikke udfordringer og overvejelser, som lesbiske par skal igennem, når I ønsker at starte en familie, og vi er her for at støtte og hjælpe jer hele vejen. Her får I nogle af vores bedste råd, så I kan komme godt fra start på jeres rejse mod forældreskabet.

1. Undersøg jeres muligheder for fertilitetsbehandling 

For familier med to mødre starter rejsen mod forældreskabet ofte med donorsæd. Der er dog flere behandlingsmuligheder at vælge imellem, så det er vigtigt at finde den metode, der bedst passer til jer: 


  • IUI-behandling
    Dette er en udbredt fertilitetsbehandling, hvor donorsæd placeres direkte i den ene partners livmoder under ægløsning. IUI er generelt mindre indgribende og er ofte det første skridt for mange familier med to mødre. Proceduren er forholdsvis enkel og kan være en effektiv måde at opnå graviditet på. 

 

  • IVF-behandling: 
    IVF er en anden mulighed, hvor æggene befrugtes med donorsæd uden for kroppen. Når æggene er befrugtet, bliver det resulterende embryo overført til den ene partners livmoder. Nogle par vælger at bruge æg fra den ene partner, mens den anden partner bærer barnet. Denne metode giver begge forældre en biologisk tilknytning til barnet. 

 

  • Gensidig IVF
    Denne særlige metode, er også kaldes dobbeltdonation, er designet specifikt til familier med to mødre. Ved gensidig IVF donerer den ene partner æggene, som befrugtes med donorsæd og derefter sættes ind i den anden partners livmoder. På den måde kan begge partnere være biologisk involveret i graviditeten, hvor den ene bidrager med æggene, og den anden bærer barnet.


Det er dog vigtigt at bemærke, at gensidig IVF ikke er lovligt i alle lande. Derfor bør I undersøge reglerne for at blive behandlet i jeres hjemland eller mulighederne for evt. at rejse til et andet land. En fertilitetsspecialist kan vejlede jer om, hvorvidt denne behandlingsmetode er passende for jer, samt de medicinske og juridiske overvejelser, der er forbundet med den. 

2. Overvej juridiske spørgsmål fra starten 

Det er vigtigt at få styr på jeres juridiske rettigheder som forældre fra starten. Lovgivningen kan variere meget afhængigt af, hvilket land eller hvilken region I bor i. Derfor er det en god idé at søge juridisk rådgivning så tidligt som muligt. 



For par, hvor den ene ikke er biologisk mor, kan det være særligt vigtigt at kende reglerne. I nogle lande skal den ikke-biologiske mor gennem en medforældre-adoption for at blive anerkendt som forælder. Det gælder selv, hvis begge mødre er gift. Når I får styr på de juridiske forhold fra starten, kan I skabe trygge og sikker ramme for jeres familie og begge deltage ligeværdigt i barnets opvækst. 

3. Beslut, hvem der skal bære barnet 

En af de smukke ting ved at starte en familie som et lesbisk par er muligheden for sammen at beslutte, hvem der skal bære barnet. Der er flere vigtige faktorer at overveje. 


  • Fertilitet: Et godt første skridt er at få foretaget fertilitetstests for begge parter. Det kan give jer værdifuld indsigt og hjælpe med at afgøre, hvilken partner der har de bedste chancer for at blive gravid. Dette er især relevant, hvis I planlægger at bruge metoder som IUI eller IVF. 

 

  • Alder: Alder kan også spille en vigtig rolle, når I skal beslutte, hvem der skal bære barnet. Frugtbarheden falder generelt med alderen, hvilket kan påvirke jeres beslutning. Det er dog værd at bemærke, at fremskridt inden for fertilitetsbehandlinger betyder, at mange kvinder i slutningen af 30'erne og begyndelsen af 40'erne stadig kan opleve succesfulde graviditeter. 

 

  • Personlige præferencer: Følelser og præferencer spiller selvfølgelig også en stor rolle i denne beslutning. Nogle par finder måske, at den ene partner altid har drømt om at opleve graviditet, mens andre vælger at dele oplevelsen gennem gensidig IVF, hvor den ene partner bidrager med æggene, og den anden bærer graviditeten. Åbne og ærlige samtaler om jeres ønsker og følelser kan styrke jeres bånd og sikre, at begge parter føler sig værdsat og hørt gennem hele processen. 

 

I sidste ende er denne beslutning meget personlig, og det vigtigste er, at I er enige om valget og spændte på at komme i gang. 

4. Vælg jeres sæddonor 

At vælge den rigtige sæddonor er en vigtig og meget personlig beslutning. Vi forstår, hvor betydningsfuldt dette valg er, og vi bruger derfor meget tid på at lære hver eneste af vores donorer grundigt at kende. Derefter kan vi hjælpe jer med at finde den ideelle donor, der passer perfekt til jeres behov og præferencer. Der er mange detaljerede oplysninger i hver donorprofil, og de fleste indeholder følgende oplysninger: 


  • Babybilleder 
  • Fysiske kendetegn 
  • Uddannelse og erhverv 
  • Personlighedstræk, hobbyer og interesser 
  • Personalets indtryk 
  • Et håndskrevet brev fra donoren 
  • Sjove fakta og citater 
  • Donorkategori og familiegrænse 


Hvis I er nysgerrige på vores donorprofiler, kan I oprette en gratis konto på vores hjemmeside. Med vores mange filtre kan I tilpasse jeres søgning efter fysiske egenskaber, uddannelse, erhverv og meget mere, så I kan finde en donor, der passer til jeres ønsker. Når I kigger på profilerne, så tag jer god tid til at overveje en donor, hvis kvaliteter taler til jer begge. Hvis I har brug for mere vejledning til at vælge den rette sæddonor, kan I også læse mere her

ID eller no ID release-donor? 

En af de vigtige beslutninger, I skal tage, er, om I ønsker en ID release-donor eller en No ID release-donor. Med en ID release-donor får jeres børn mulighed for at få adgang til identificerende information om donoren, når de bliver myndige. Denne mulighed kan give barnet chancen for at udforske og lære mere om deres biologiske baggrund, hvis de ønsker det. Vil I vide mere om forskellene mellem ID Release- og No ID release-donorer, kan I læse videre her:

Læs mere

Det er vigtigt at være opmærksom på, at de tilgængelige donorkategorier kan variere afhængigt af, hvilket land I får behandling i. Hvis I er usikre på jeres muligheder eller endnu ikke har besluttet, hvor I vil modtage behandling, er I velkomne til at kontakte os. Vi er her for at støtte jer i at træffe det bedste valg for jeres familie og kan hjælpe jer gennem hele processen. 

5. Sørg for følelsesmæssig støtte og opbakning 

At starte en familie kan være en følelsesmæssig proces, så det er vigtigt, at I forbereder jer på både de op- og nedture, der følger med fertilitetsbehandlinger og graviditet. Nogle par bliver hurtigt gravide, mens andre kan møde flere udfordringer. At have et åbent sind og være villig til at justere planerne, hvis det er nødvendigt, kan hjælpe med at bevare en positiv tilgang gennem hele processen. At omgive sig med støttende mennesker kan også gøre en stor forskel. 


  • Rådgivning: Mange fertilitetsklinikker tilbyder rådgivning for at hjælpe par med at håndtere de følelsesmæssige aspekter af fertilitetsbehandlingerne. Det kan være gavnligt at tale med en professionel om eventuelle bekymringer, angst eller udfordringer, I måtte møde undervejs. 

 

  • Støttenetværk: Det kan give en følelse af fællesskab at oprette forbindelse med andre familier med to mødre, enten gennem LGBTQ+-forældregrupper eller online fora. Det kan også give værdifuld indsigt og trøst at høre fra andre, der har haft lignende oplevelser. 

Vi kan tilbyde vejledning og støtte 

Hos Born Donor Bank brænder vi for at hjælpe jer med at opfylde jeres drøm om at få børn. Uanset om I lige er begyndt at undersøge mulighederne, eller om I er klar til at tage det næste skridt, står vi klar til at støtte jer hele vejen. 



Vi ved, at jeres vej til forældreskab er unik, og vi er stolte over at få lov til at være en del af den. Kontakt os gerne for råd, vejledning eller blot en snak. Sammen kan vi gøre jeres drøm om at blive forældre til virkelighed. 

Other blog posts

A woman and a baby are walking barefoot on a wooden floor.
16. september 2024
Når du starter din rejse mod at blive solomor, kan der være mange følelser på spil, praktiske opgaver, der skal løses og medicinske beslutninger, der skal træffes. Uanset om du altid har ønsket dig at få et barn alene, eller om du for nylig har taget beslutningen, er vi her for at hjælpe dig godt på vej.
A man is carrying a child on his shoulders in a field.
27. maj 2024
Hvor mange familier kan bruge den samme sæddonor? Den grænse kan variere afhængigt af de regler og retningslinjer, der er fastsat af national lovgivning
A woman is standing in front of a window looking out at the sunset.
26. april 2024
Hvis du overvejer at blive selvvalgt solomor, har vi samlet nogle gode råd, der kan hjælpe dig med at træffe din beslutning og guide dig på vejen til at blive solomor.
Two women are sitting on a bench hugging each other.
4. april 2024
For lesbiske par kan vejen til forældreskab byde på nogle unikke udfordringer og overvejelser bl.a. en masse planlægning, mange vigtige beslutninger og store følelser.
A woman is holding a child and looking out of a window.
2. april 2024
Katharina Horn kender alt til de udfordringer og fordomme, som selvvalgte singlemødre oplever i hverdagen. Hun er selv selvvalgt singlemor og arbejder derudover som klinisk socialarbejder og fertilitetsrådgiver, hvor hun støtter mange singlekvinder på deres rejse mod at blive mor.
2. april 2024
Sorg, vrede, jalousi og dårlig samvittighed. Det er blot nogle af de følelser parret kæmper rigtig meget med under deres fertilitetsbehandling.
Selvvalgt singlemor
9. november 2023
Beslutningen om at blive solomor er stor, med mange overvejelser. Vi har samlet en guide til dig - her kan du læse om hvilke overvejelser og muligheder man har som selvvalgt singlemor.
31. oktober 2023
Opbevaring af sæd til senere brug er en god mulighed, hvis man ønsker at få børn på et senere tidspunkt. Læs mere om hvordan du kan få nedfrosset sæd
17. oktober 2023
Der er gode muligheder for lesbiske par, der ønsker at få et barn ved hjælp af donorsæd og fertilitetsbehandling. Læs videre for at blive klogere på dem alle sammen.
Bestilling af donorsæd - sådan gør du
26. september 2023
Overvejer du/I at bruge donorsæd til fertilitetsbehandling? Så læs mere her, vi har nemlig lavet en guide til bestilling af donorsæd.
Flere indlæg
Share by: