GeneMatch (genetisk screening) kan gøre en forskel, når du vælger din sæddonor

At vælge den rette sæddonor er en stor beslutning på vejen mod at skabe din familie. Det kan både være spændende, men måske også lidt overvældende, da du skal træffe vigtige valg, der kan påvirke dit kommende barns liv. 

Vi forstår, hvor vigtigt det er, at du føler dig tryg i dit valg. Derfor tilbyder vi GeneMatch, en service der kan hjælpe dig med at vurdere genetiske risici, før du bliver gravid. 

Læs videre i denne blogpost for at finde ud af, hvordan GeneMatch kan hjælpe dig på din rejse mod forældreskabet. 

Hvad er genetisk screening, og hvorfor er det vigtigt?

Genetisk screening er en proces, der kan identificere ændringer i specifikke gener og hjælpe med at vurdere risikoen for at videregive arvelige sygdomme. Mange mennesker bærer genetiske variationer uden at vide det, da det ikke påvirker deres egen sundhed. Men hvis begge biologiske forældre har en mutation i det samme gen, er der en højere risiko for at videregive en genetisk sygdom til deres barn. Derfor er det en god idé at forstå genetisk kompatibilitet, når du vælger en sæddonor. 


Med GeneMatch kan du sammenligne dine gener med donorens for at se, om I har mutationer, der kan medføre sundhedsproblemer for dit barn. Det hjælper dig med at vurdere risikoen for genetiske sygdomme og giver dig den viden, du har brug for, for at træffe de bedste beslutninger for din families fremtid. 

GeneMatch kan øge sikkerheden, når du bruger donorsæd 

Vores GeneMatch-service er designet til at screene for over 400 kendte genetiske sygdomme. Ved hjælp af et mundskrab eller en spytprøve kan GeneMatch screene både dig og din valgte sæddonor for at finde delte genetiske mutationer, der kan udgøre en risiko for dit kommende barn. Hvis både du og din valgte sæddonor bærer en mutation i det samme gen, kan dit barn have en højere risiko for at udvikle en genetisk sygdom. 


Testen er nem at tage, og du får resultatet inden for ca. 4–6 uger. Det viser, om du og din valgte sæddonor er et godt genetisk match. Har du allerede en bærerstatusrapport, kan vi tilbyde en hurtig sammenligning med donorens genetiske profil inden for 48 timer – helt gratis. 


Selvom GeneMatch giver værdifuld indsigt,  kan det ikke helt fjerne risikoen for at få et barn med en genetisk sygdom. Genetisk testning har begrænsninger og kan ikke opdage alle arvelige sygdomme eller nye mutationer, der kan opstå i sæd, æg eller foster.   


Genetiske sygdomme kan godt opstå uden fortilfælde i det genetiske materiale. Det betyder, at der ikke er nogen garanti for, at barnet vil være fri for sygdom, selvom både dig og din donor tester negativ. Risikoen er dog meget mindre. 


På vores hjemmeside kan du finde masser af information om GeneMatch, bl.a. hvordan du tager testen og en oversigt over de mulige resultater, du kan få. Vi anbefaler, at du læser disse oplysninger for at få en bedre forståelse af fordelene ved genetisk screening. 

Fordelene ved genetisk screening for donorbørn

Målet med genetisk screening er at give dit kommende barn den bedst mulige start på livet. Hvis GeneMatch-testen viser, at du og din valgte sæddonor passer godt sammen, betyder det, at der ikke er bekymrende mutationer i de screenede gener, hvilket minimerer risikoen for sygdom hos dit barn. Det kan give dig ro i sindet, mens du fortsætter din familieplanlægning. 


Hvis der derimod er et problem med den genetiske kompatabilitet, får du mulighed for at vælge en anden donor uden ekstra omkostninger. Du kan læse mere om den proces her.


Når du vælger en genetisk kompatibel sæddonor, tager du vigtige skridt for at beskytte dit kommende barns sundhed og mindske risikoen for arvelige sygdomme, der kan påvirke barnets livskvalitet. 

Vi hjælper dig med at få en god start på din fertilitetsrejse

Vi ved det kan vække mange følelser og spørgsmål. Det er vigtigt, at du føler dig støttet gennem hele processen. Derfor tilbyder vi vores GeneMatch-service, som er en af de måder, vi hjælper dig godt i gang på din fertilitetsrejse. Vores mål er at give dig al den information, du har brug for, så du kan træffe informerede og trygge beslutninger for din families fremtid. 

Vores team er altid klar til at hjælpe, besvare dine spørgsmål og tilbyde støtte hele vejen. Kontakt os i dag.


Other blog posts

A woman is holding the hand of a baby on a bed.
26. februar 2025
Forældreskab forbindes ofte med at have en partner. Men flere og flere kvinder vælger at få barn uden for den traditionelle familiestruktur. Claire besluttede sig for at blive solomor – med alt
A man is standing in front of a woman behind a counter.
27. januar 2025
Hos Born møder vi hver dag de mænd, der træffer et valg om at blive sæddonor – og det er sjældent en hurtig, spontan beslutning. Men hvem er det, der gerne vil donere, og hvordan udvælger vi dem?
A pregnant woman is sitting on a couch with her partner another woman.
31. oktober 2024
At starte en familie som et lesbisk par kan være overvældende. Derfor har vi samlet 5 gode råd til hvordan man kommer godt i gang med fertilitetsbehandling.
A woman and a baby are walking barefoot on a wooden floor.
16. september 2024
Når du starter din rejse mod at blive solomor, kan der være mange følelser på spil, praktiske opgaver, der skal løses og medicinske beslutninger, der skal træffes. Uanset om du altid har ønsket dig at få et barn alene, eller om du for nylig har taget beslutningen, er vi her for at hjælpe dig godt på vej.
A man is carrying a child on his shoulders in a field.
27. maj 2024
Hvor mange familier kan bruge den samme sæddonor? Den grænse kan variere afhængigt af de regler og retningslinjer, der er fastsat af national lovgivning
A woman is standing in front of a window looking out at the sunset.
26. april 2024
Hvis du overvejer at blive selvvalgt solomor, har vi samlet nogle gode råd, der kan hjælpe dig med at træffe din beslutning og guide dig på vejen til at blive solomor.
Two women are sitting on a bench hugging each other.
4. april 2024
For lesbiske par kan vejen til forældreskab byde på nogle unikke udfordringer og overvejelser bl.a. en masse planlægning, mange vigtige beslutninger og store følelser.
A woman is holding a child and looking out of a window.
2. april 2024
Katharina Horn kender alt til de udfordringer og fordomme, som selvvalgte singlemødre oplever i hverdagen. Hun er selv selvvalgt singlemor og arbejder derudover som klinisk socialarbejder og fertilitetsrådgiver, hvor hun støtter mange singlekvinder på deres rejse mod at blive mor.
2. april 2024
Sorg, vrede, jalousi og dårlig samvittighed. Det er blot nogle af de følelser parret kæmper rigtig meget med under deres fertilitetsbehandling.
Selvvalgt singlemor
9. november 2023
Beslutningen om at blive solomor er stor, med mange overvejelser. Vi har samlet en guide til dig - her kan du læse om hvilke overvejelser og muligheder man har som selvvalgt singlemor.
Flere indlæg
Share by: