Hjælp

Få svar på vores kunders mest almindelige spørgsmål her.

Kontakt os

Ofte stillede spørgsmål om donorsæd

Vejen mod at blive forælder kan være både spændende og udfordrende, og det er helt naturligt at have mange spørgsmål undervejs. Vi har derfor samlet en liste med de spørgsmål vi oftest får om sæddonation. Hvis du ikke kan finde svar på dine spørgsmål her, er du velkommen til at kontakte os når som helst. Vi sidder klar til at hjælpe dig og besvare alle dine spørgsmål. 

Sæddonor og sæddonation

  • Hvad er forskellen på en ID release- og en no ID release-donor? 

    Når du vælger at få et barn med en sæddonor, skal du enten vælge en åben donor, også kaldet en ID release-, eller en lukket donor, også kaldet en no ID release-donor. 


    • ID release: En ID release-donor er en donor, der kan kontaktes af donorbarnet, når det fylder 18 år (eller tidligere afhængigt af loven i behandlingslandet). Det betyder, at børnene får kontaktoplysningerne og har mulighed for at tage kontakt eller høre mere om deres donor. 

    • No ID release: En no ID release-donor er en donor, der ikke kan kontaktes af donorbarnet på noget tidspunkt. Sædbanken kender donorens identitet, men må ikke dele den. Donorprofilen indeholder dog stadig nogle personlige oplysninger. Denne kategori blev tidligere kaldt anonyme donorer. 

    Det er vigtigt, at du læser om de forskellige forhold i dit behandlingsland, inden du bestiller. Kontakt os, hvis du har brug for mere information om dine muligheder. 

  • Hvad betyder maks. 25 og maks. 75?

    Dette er Borns globale familiegrænser.



    • Maks. 25: En “maks. 25 donor” har en global familiegrænse på 25, hvilket betyder, at maks. 25 familier kan få børn ved brug af sæd fra den donor. 

    • Maks. 75: En “maks. 75 donor” har en global familiegrænse på 75, hvilket betyder, at maks. 75 familier kan få børn ved brug af sæd fra den donor.  

    Vi har etableret disse globale grænser for antallet af familier, der skabes pr. donor, ud over de nationalt implementerede grænser, fordi vi går stærkt ind for fuld gennemsigtighed og god etisk praksis. Vi har fastsat globale familiegrænser for alle vores donorer, og de fremgår altid tydeligt på alle donorprofiler på vores hjemmeside.  


    Hvis du vil vide mere om, hvorfor familiegrænser er vigtigt ift. sæddonation, kan du finde meget mere information her. 

  • Jeg er single – kan jeg blive mor ved at bruge en donor? 

    Ja. Uanset om du er single eller i et forhold, kan du købe sæd hos os. Der kan dog være forskellige regler fra land til land. Derfor råder vi dig til at følge op på de lovgivningsmæssige regler i dit behandlingsland. Vi hjælper dig altid gerne med at finde en donor.  


    Ønsker du at blive selvvalgt solomor, har vi samlet nogle råd, der kan hjælpe dig på vej til at blive mor.

    Læs mere

Sædenheder 

  • Hvilken enhedstype skal jeg bestille til min behandling?

    Den enhedstype, du skal bestille, afhænger af din behandlingsplan og anbefalingerne fra din fertilitetskonsulent/klinik. Vi sælger både forarbejdede og uforarbejdede enheder. ICI-enheder er uforarbejdede, mens IUI-enheder er gjort klar til de mest almindelige behandlingsformer på fertilitetsklinikkerne.  


    IUI-behandling 

    Mindst 1 IUI-enhed MOT20+ eller 2 IUI-enheder MOT10+ pr. behandling. 


    IVF-behandling og ICSI-behandling 

    1 IUI -enhed MOT5+, MOT10+ eller eventuelt 1 IUI-enhed MOT20+ pr. behandling. 


    ICI-behandling 

    Mindst 1 enhed MOT20+. 


    Inden du bestiller enheder, bør du drøfte med din fertilitetsklinik, hvilken enhedstype og MOT, der kræves til din behandling.

  • Hvor mange enheder skal jeg bestille? 

    Antallet af enheder, du skal bestille, afhænger af flere faktorer, herunder: 


    • Typen af fertilitetsbehandling: Forskellige behandlinger kan kræve et forskelligt antal enheder. 

    • Planlægning ift. fremtidige søskende: Hvis du ønsker at få flere børn i fremtiden med samme donor, kan du bestille ekstra enheder med det samme, da vi ikke kan garantere, at din donor vil have enheder i fremtiden. Hvis du gerne vil bruge samme donor til flere børn i fremtiden, anbefaler vi at købe flere enheder.  

    • Klinikkens anbefalinger: Din fertilitetsklinik kan vejlede dig på baggrund af deres erfaring og din specifikke situation. 

    Generelt kræves der én enhed pr. behandling. Ønsker du at købe enheder til flere behandlinger eller fremtidige søskende, er det muligt at opbevare enhederne hos os. Vi anbefaler altid at købe enheder til fremtidige søskende. Enheder kan opbevares hos os mod et ekstra opbevaringsgebyr.  


    Fertilitetsklinikker anbefaler ofte at bestille flere enheder (f.eks. 3-6) for at dække flere behandlingscyklusser. Dette øger chancen for succes og konsistens, hvis flere forsøg er nødvendige. 

  • Kan jeg reservere enheder til senere brug? 

    Ja, det er muligt at købe enheder og opbevare dem hos os til senere brug. Vi anbefaler denne mulighed, hvis du vil være sikker på, at enheder fra den foretrukne donor er tilgængelige på tidspunktet for din behandling, eller hvis du gerne vil have mere end ét barn i fremtiden.  Hvis du vil vide mere om opbevaring af enheder, kan du kontakte vores kundeservice her. 

  • Kan jeg returnere opbevarede enheder og få pengene tilbage?

    Ja, hvis du køber og opbevarer enheder på depot her hos os, har du mulighed for at sælge enhederne tilbage til os til 75 % af købsprisen i op til to år, efter at købet er foretaget. Dette tilbud gælder kun, hvis enheden/enhederne opbevares her hos os og inkluderer ikke tilbagebetaling af eventuelle betalte opbevaringsgebyrer. 

  • Kan jeg få enheder leveret til min hjemmeadresse? 

    Nej, det er ikke muligt at modtage enheder til behandling på en privatadresse. Vi leverer udelukkende til autoriserede klinikker, som vi har et formelt samarbejde med. Vi henviser dig gerne til en af vores partnerklinikker. Kontakt vores kundeservice på sales@borndonorbank.dk for at modtage yderligere information om vores partnerklinikker.  

  • Hvor kan jeg få leveret mine enheder?

    Enhederne leveres til autoriserede klinikker, som vi har et formelt samarbejde med. Vi sørger for levering for at sikre, at enhederne håndteres og opbevares korrekt.  

  • Hvor hurtigt kan I levere min ordre? 

    I de fleste områder har vi dag-til-dag-levering, men det er ikke muligt at modtage bestillinger i weekenden. Før vi kan sende din ordre, skal vi sikre os, at alle nødvendige papirer er blevet indsendt til os. For nogle ordrer skal fertilitetsklinikken også godkende nogle bestemte papirer, før vi kan sende din ordre af sted.  


    Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har særlige ønsker. Du kan også vælge at opbevare sæd hos os til fremtidig brug. Find alt, hvad du behøver at vide om forsendelse, her.

  • Hvor ofte kan I frigive enheder til salg? 

    De fleste af vores donorer har nye enheder til rådighed hver 2.-3. måned. Du kan altid ringe eller skrive til os for mere information om den næste forventede frigivelse af enheder fra en bestemt donor. 

  • Kan jeg forære købte og ubrugte enheder til en anden?

    Nej, det er ikke tilladt at forære ubrugte enheder til en anden. Kun den person/de par, der har købt enhederne, må bruge enhederne til behandling. Hvis du køber og opbevarer enheder her hos os, giver vores tilbagekøbspolitik dig mulighed for at sælge enhederne tilbage til os til 75 % af købsprisen i op til to år, efter at købet er foretaget. Dette tilbud gælder kun, hvis enheden/enhederne er opbevaret her hos os og inkluderer ikke opbevaringsgebyrer. 

  • Kan I transportere mine enheder fra en godkendt fertilitetsklinik til en anden? 

    Nej, vi kan desværre ikke hjælpe dig med transport af enheder fra en klinik til en anden. Vi sender kun enhederne direkte fra vores sædbank til din klinik. Hvis klinikken skal hjælpe dig med transporten, er det vigtigt, at vi bliver informeret om dette, da vi altid skal værne om enhedernes sporbarhed. 

Pregnancy slot 

  • Hvad er et pregnancy slot, og hvorfor har jeg brug for det?

    Et pregnancy slot, også kaldet en kvotereservation, giver dig ret til at bruge enheder fra en bestemt donor til din behandling. Et pregnancy slot sikrer overholdelse af nationale og globale grænser for antallet af familier, en donor må bruges til, og holder styr på antallet af graviditeter. 


    Det betyder, at donorsæd fra vores sædbank kun må erhverves, hvis du udfylder et pregnancy slot. Denne kontrakt giver dig nemlig ret til at blive gravid og skabe en familie ved hjælp af den pågældende donor. En familieenhed registreres, så snart du placerer en ordre. Du betaler et depositum og udfylder et pregnancy slot for at sikre din ret til at bruge den pågældende donor. Kun en bekræftelse fra din fertilitetsklinik om et mislykket behandlingsforløb vil frigive familieenheden og depositummet. Dette er for at sikre, at vores familiegrænser altid overholdes. 


    Læs mere om vores brug af pregancy slot her.  

  • Skal jeg betale for et pregnancy slot mere end én gang? 

    Nej, du skal ikke betale for et pregnancy slot mere end én gang. Hvis du ikke opnår en graviditet efter din behandling, og du ikke ønsker at fortsætte med yderligere behandlinger med enheder fra den valgte donor, vil du også få alle pengene tilbage for din pregnancy slot. 

Valg af sæddonor – Hvilken information er tilgængelig? 

  • Hvorfor kan jeg ikke se donorens sygehistorik på donorprofilen?

    For at beskytte identiteten af vores donorer giver vi kun de medicinske oplysninger, der er tilgængelige i den udvidede donorprofil. Dette giver dig mulighed for at vurdere kompatibilitet uden at kompromittere vores donorers privatliv. Donorerne ville ikke blive godkendt hos Born, hvis der var problemer med deres sygehistorie.   

  • Hvorfor kan jeg ikke se donorens slægtstræ på donorprofilen? 

    Alle vores potentielle sæddonorer gennemgår en streng screening for at opfylde nationale og internationale lovpligtige standarder. Vores dedikerede team af eksperter evaluerer omhyggeligt potentielle sæddonorer og vurderer forskellige faktorer, herunder sundhed, sædkvalitet, fysik og karakter. For at beskytte identiteten af vores donorer giver vi kun de medicinske oplysninger, der er tilgængelige i den udvidede donorprofil. Dette giver dig mulighed for at vurdere kompatibilitet uden at kompromittere vores donorers privatliv. 

  • Kan jeg kontakte donoren i fremtiden, og i så fald hvordan?

    Kontaktmuligheden afhænger af, om donoren er en ID release-donor eller en No ID release-donor.  


    Hvis du har valgt en ID release-donor, vil dit barn/dine børn kunne modtage identifikationsoplysninger om donoren, når barnet/børnene bliver myndige i behandlingslandet. For donorbarnet vil det altid være muligt at kontakte sædbanken for at få disse oplysninger. Alternativt har nogle lande et donorregister, som kan kontaktes for at modtage disse oplysninger. 

    Læs mere
  • Jeg synes, det er svært at vælge en donor – hvad kan jeg gøre?  

    Det kan være svært at beslutte sig for den rigtige donor til din familie. Bare husk, at der ikke er nogen rigtige eller forkerte måder at vælge donor på.  


    Hos Born tilbyder vi en udvidet profil på vores donorer, som omfatter detaljerede oplysninger om deres helbred, fysiske egenskaber, uddannelse og værdier osv. sammen med et babybillede – ofte vil der være flere babybilleder knyttet til profilerne. Det kan være en hjælp at læse disse profiler igennem i din søgning efter en donor.  Du kan se hele vores donorkatalog her. 

Sådan screener og vælger vi vores donorer

  • Hvordan screener I jeres donorer? 

    Vi udvælger, tester og screener omhyggeligt vores donorer for forskellige sygdomme i nøje overensstemmelse med gældende kvalitets- og sikkerhedsstandarder som beskrevet i EU-direktiverne om humane væv og celler samt den danske vævslov. 


    Vores screeningsprotokoller stemmer overens med de regler og anbefalinger, der er fastsat af Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed. Disse retningslinjer er baseret på kravene fra Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme (ECDC) for sæddonationer, som ikke er fra en partner. 


    Det primære mål med disse screeninger er at udelukke donoransøgere med infektionssygdomme og alvorlige genetiske tilstande. 


    En donor skal gennemgå en omfattende screeningsproces, som overholder vores interne standarder og reglerne i de lande, vi sender til. Vores udvælgelseskriterier omfatter donorens alder og helbred, en vurdering af risikoadfærd, interviews, spørgeskemabesvarelser, en gennemgang af donorens syge- og familiehistorie, en fysisk undersøgelse, test af sædkvalitet og en evaluering af vores speciallæge i klinisk genetik. Denne screeningsproces omfatter analyse af sæd, blod og urin for at teste for sædkvalitet og et bredt spektrum af infektionssygdomme og genetiske sygdomme og derudover regelmæssig kontrol for seksuelt overførte sygdomme.  


    Hvis du er nysgerrig efter flere detaljer i vores screeningsproces, kan du læse mere på vores hjemmeside: Screening af sæddonorer.

  • Hvad er GeneMatch? 

    GeneMatch er en genkompatibilitetstest, der sammenligner donorens og dine genetiske oplysninger for at minimere risikoen for at overføre genetiske sygdomme til barnet. Det er ikke tilgængeligt for alle donorer, men på vores hjemmeside vil du kunne se, hvilke donorer vi kan matche dig med. 


    Hvis begge biologiske forældre bærer mutationer i det samme gen, øger det risikoen for at overføre en recessiv arvelig sygdom til fremtidige børn. For at reducere den risiko tilbyder vi en omfattende genetisk test, GeneMatch, som screener dine gener for over 400 recessive arvelige sygdomme og sammenligner dem med din potentielle donors gener for at sikre en sundere fremtid for dit barn.  


    Læs mere om GeneMatch her. 

  • Hvor ofte får I nye donorer? 

    Vi kan ikke sætte et tidsestimat på, hvor ofte vi får nye donorer, da det er en lang proces at blive godkendt som donor. Du kan dog godt forvente at se nye donorer på hjemmesiden regelmæssigt.  

  • Hvad er CMV, og skal jeg være bekymret over donorens CMV-status? 

    CMV er en herpesvirus i samme familie som viraene bag forkølelsessår, genital herpes og skoldkopper. Ligesom ved skoldkopper smittes de fleste mennesker med CMV på et eller andet tidspunkt i deres liv. CMV-negative kvinder har større risiko for at få infektionen under graviditeten. Mens risikoen for at få CMV via donorsæd betragtes som ekstremt lav (og ikke bekræftet), kan CMV-negative kvinder foretrække at få sæd fra CMV-negative donorer. Du kan læse mere om CMV på vores hjemmeside: Screening af sæddonorer: Få indblik i, hvordan vi gør det i vores sædbank (borndonorbank.com) 


    Læs mere om CMV-status her.

  • Er donorens blodtype vigtig? 

    Blodtype kan være en faktor, der skal tages i betragtning, når du vælger en sæddonor. Hvis du har en negativ blodtype (f.eks. O-, A-, B-, AB-), kan du have brug for en sæddonor med en negativ blodtype for at undgå komplikationer under graviditeten, såsom hæmolytisk sygdom hos den nyfødte. Dette sker, når moderens blodtype er Rh-negativ, og barnets blodtype er Rh-positiv, hvilket kan føre til, at moderens immunsystem angriber barnets røde blodlegemer. Hvis du har en positiv blodtype (f.eks. O+, A+, B+, AB+), kan du have mere fleksibilitet til at vælge en donor med enten en positiv eller negativ blodtype. 


    Det er vigtigt at rådføre sig med en læge eller en specialist i reproduktion for at afgøre, om blodtype er en relevant faktor i din specifikke situation og for at sikre, at eventuelle potentielle risici behandles tilstrækkeligt. 

  • Har I eksklusive donorer, og hvad er deres familiegrænser? 

    Vi tilbyder eksklusive donorer, som kun hjælper et lille antal familier. Hos Born har vi to typer eksklusive donorkategorier. Den ene kategori har en global familiegrænse på 1, og den anden kategori har en global familiegrænse på 5 (1 familie i op til 5 lande). Kontakt os direkte, hvis du er interesseret i at høre mere om vores eksklusive donorer.

    Eksklusive donorer

Priser for donorsæd

  • Hvor meget koster det at bestille enheder hos jer? 

    Priserne kan variere baseret på forskellige faktorer. For eksempel er ID release-donorer dyrere end no ID release-donorer, og priserne varierer også efter motilitet – hvilket betyder, at en MOT20-enhed er dyrere end MOT5. Se en oversigt over alle vores priser på vores hjemmeside her.

  • Er priserne på hjemmesiden inkl. moms?

    Nej, priserne på hjemmesiden er ikke inkl. moms. Hvor meget moms, der tillægges din ordre ved afslutningen af bestillingsprocessen, afhænger af forsendelseslandet. Ved bestilling af enheder til opbevaring pålægges dansk moms (25 %), da enhederne opbevares her hos os i Danmark. 

    Læs mere
  • Kan jeg få rabat?

    Nogle af vores partnerklinikker har modtaget rabatkoder, som de må dele med deres patienter. Kontakt din klinik for at se, om de kan tilbyde dig en rabatkode. 

Share by: