Katrine og hendes mand fik et fælles barn takket være en sæddonor

At få en familie er noget, de fleste af os drømmer om, men flere og flere par oplever svære fertilitetsproblemer, hvilket gør det næsten umuligt for dem at få deres eget biologiske barn. Katrine har PCOS, som er en hormonel forstyrrelse, og hendes mand har lav sædkvalitet, så deres odds var ikke særlig gode. Alligevel lykkedes det dem at få en datter sammen. Her er Katrines historie.


”Jeg er 30 år gammel, og min mand er ældre end mig. Noget ældre faktisk. Han er 56 år, og han har allerede to børn i forvejen. Derfor vidste han også, at han har rigtig lav sædkvalitet, fordi han har arbejdet med en masse farlige sprøjtegifte, og han er jo heller ikke helt ung mere. Da han fik sine første to børn, var de igennem en hård fertilitetsbehandling, og det havde han ikke ret meget lyst til at kaste sig ud i igen. Da vi så mødte hinanden, var jeg hurtigt meget klar i udmeldingen om, at jeg ville have børn, og han var nok lidt forelsket, så det sagde han selvfølgelig ja til. Jeg kunne slet ikke forestille mig andet, men da det kom til stykket, havde han faktisk lidt svært ved at overskue det hele. Derfor begyndte jeg at tænke over, at man jo ikke behøver at lave en traditionel far, mor og børn-familie. Der findes heldigvis mange forskellige måder at være familie på i dag.”


Valg af sæddonor

”Vi valgte derfor at bruge en sæddonor, og da vi gik i gang med behandlingen, fandt vi jo også hurtigt ud af, at det heller ikke var nemt for mig at blive gravid, fordi jeg har PCOS. 
Jeg kan huske, at jeg sagde til min mand, at han ikke behøvede at være biologisk far, så længe han agerede som barnets far, så var jeg sådan set ligeglad.


Da vi skulle vælge en sæddonor, var det rigtig vigtigt for mig, at han mindede lidt om min mand på udseendet, så vores barn også ville komme til det. Det var faktisk mit eneste krav. Jeg kunne ikke rigtig overskue at læse alt den anden information om ham, for det skulle også gå lidt hurtigt med at vælge. Men jeg læste så om ham, da jeg var gravid og blev lidt mere nysgerrig.”



"Det er en stor beslutning at træffe på sit barns vegne.."


Åben eller lukket donor? ID-release eller no ID-release donor?

”Jeg gjorde mig faktisk rigtig mange overvejelser, da jeg skulle bestemme mig for, om jeg ville bruge en åben eller lukket donor, for jeg synes, at det er en stor beslutning at træffe på sit barns vegne. Jeg havde egentlig først tænkt, at det skulle selvfølgelig være en åben donor, så hun ville have muligheden for at opsøge ham senere i livet, og se hvem han er. Jeg endte dog med at vælge en lukket donor, fordi jeg tænkte, at jeg ikke ville give hende den skuffelse det ville være, hvis hun en dag ville opsøge ham, og han så ikke ville have noget med hende at gøre, eller hvis han ikke lige var det, hun gik og håbede på. Den skuffelse ville jeg ikke have, at hun skulle udsættes for, så syntes jeg, det var bedre at leve med ikke at vide, hvem han er, og hun har jo også allerede en far i min optik.”



Skal vi fortælle vores datter, at hun er donorbarn?

”Vores datter er jo så lille, at hun ikke forstår det endnu, men jeg har hele tiden sagt til min mand, at det ikke skal være en hemmelighed, at vi har brugt en sæddonor. Jeg synes dog, at det er en sindssyg svær samtale at have med omgangskredsen og hendes søskende. Min mand ved godt, at han skal have fortalt de to store det, men han kan nok ikke rigtig få sig selv til det. Det bliver heller ikke nemmere af, at der er rigtig mange, der kommenterer på, at hun ligner min mand eller en af sine søskende, fordi de ikke lige ved det. Jeg synes faktisk, at noget af det sværeste i det her forløb har været at finde ud af, hvor åbne vi skal være omkring det, og hvem vi skal fortælle hvad og hvornår og hvordan. Vores datter skal jo også have det at vide, når hun bliver lidt større, så det er bare at få bidt i det sure æble og få fortalt det til de store og alle andre først. Vores tætte familie og dem vi ellers er fortrolige med, ved det jo allerede.” 



"Man føler jo hele tiden, at man børe gøre en masse selv.."

Katrines gode råd til dig

”Hvis du står i en lignende situation og overvejer at bruge en sæddonor, så forbered dig godt både økonomisk og mentalt. Det kan tage lang tid. Vi var gennem flere forsøg, før det lykkedes mig at blive gravid. Det kan være hårdt at være i, og det kan godt blive rigtig dyrt. Undersøg dine muligheder for at blive behandlet og ellers sæt dig godt ind i hvad tingene koster og hvad det egentlig er, du har brug for. Det økonomiske aspekt forskrækkede mig lidt. Man bruger også meget tid på det, og det er ofte midt i arbejdstiden fx kl. 11 om formiddagen. Så er der også det der med, at man ikke kan gøre så meget selv, for man føler jo hele tiden, at man bør gøre en masse selv fx rent livsstilsmæssigt, men der skal man nok bare blive lidt bedre til at slappe af.



Jeg vil helt sikkert anbefale andre at bruge en sæddonor, hvis de har et stort ønske om at få et barn. Hellere det end at gå igennem flere års hårde behandlinger. Det har jo været fantastisk for os at få et fælles barn, og det er fantastisk, at det lykkedes. I hverdagen tænker jeg stort set aldrig over, at min mand ikke er biologisk far til vores datter, fordi han agerer så meget far, som han gør. Han er jo hendes far.”

Other blog posts

A woman is holding the hand of a baby on a bed.
26. februar 2025
Forældreskab forbindes ofte med at have en partner. Men flere og flere kvinder vælger at få barn uden for den traditionelle familiestruktur. Claire besluttede sig for at blive solomor – med alt
A man is standing in front of a woman behind a counter.
27. januar 2025
Hos Born møder vi hver dag de mænd, der træffer et valg om at blive sæddonor – og det er sjældent en hurtig, spontan beslutning. Men hvem er det, der gerne vil donere, og hvordan udvælger vi dem?
A close up of a microscope with two lenses on it
29. november 2024
At vælge den rette sæddonor er en stor beslutning på vejen mod at skabe din familie. Det kan både være spændende, men måske også lidt overvældende, da du skal træffe vigtige valg, der kan påvirke dit kommende barns liv.
A pregnant woman is sitting on a couch with her partner another woman.
31. oktober 2024
At starte en familie som et lesbisk par kan være overvældende. Derfor har vi samlet 5 gode råd til hvordan man kommer godt i gang med fertilitetsbehandling.
A woman and a baby are walking barefoot on a wooden floor.
16. september 2024
Når du starter din rejse mod at blive solomor, kan der være mange følelser på spil, praktiske opgaver, der skal løses og medicinske beslutninger, der skal træffes. Uanset om du altid har ønsket dig at få et barn alene, eller om du for nylig har taget beslutningen, er vi her for at hjælpe dig godt på vej.
A man is carrying a child on his shoulders in a field.
27. maj 2024
Hvor mange familier kan bruge den samme sæddonor? Den grænse kan variere afhængigt af de regler og retningslinjer, der er fastsat af national lovgivning
A woman is standing in front of a window looking out at the sunset.
26. april 2024
Hvis du overvejer at blive selvvalgt solomor, har vi samlet nogle gode råd, der kan hjælpe dig med at træffe din beslutning og guide dig på vejen til at blive solomor.
Two women are sitting on a bench hugging each other.
4. april 2024
For lesbiske par kan vejen til forældreskab byde på nogle unikke udfordringer og overvejelser bl.a. en masse planlægning, mange vigtige beslutninger og store følelser.
A woman is holding a child and looking out of a window.
2. april 2024
Katharina Horn kender alt til de udfordringer og fordomme, som selvvalgte singlemødre oplever i hverdagen. Hun er selv selvvalgt singlemor og arbejder derudover som klinisk socialarbejder og fertilitetsrådgiver, hvor hun støtter mange singlekvinder på deres rejse mod at blive mor.
2. april 2024
Sorg, vrede, jalousi og dårlig samvittighed. Det er blot nogle af de følelser parret kæmper rigtig meget med under deres fertilitetsbehandling.
Flere indlæg
Share by: