Sæddonation er en livsændrende mulighed for mange par og singler, der kæmper med fertilitetsproblemer. I denne blogpost kommer vi ind på 5 ting om donorsæd, der måske vil overraske dig. Uanset om du overvejer at donere sæd, bruge donorsæd eller bare er nysgerrig, så læs videre for at blive klogere på emnet, og få en bedre forståelse for, hvad sæddonation betyder for mange forskellige mennesker.
Rigtig mange af os oplever problemer med fertiliteten, og i cirka 40% af tilfældene er det relateret til udfordringer med mandlig fertilitet. Fertilitetsbehandling med donorsæd kan være en mulig løsning på problemet i tilfælde af mandlig infertilitet, eller hvis du er bærer af en genetisk lidelse. Fordi vores sædkvalitet generelt er faldende, gør donorsæd det muligt for mange singler og par over hele verden at få børn.
I Danmark kan lesbiske og transkønnede også få et barn ved hjælp af fertilitetsbehandling med donorsæd. Sædbanker gør det muligt for LGBTQ2+ personer som ønsker at få et barn og etablere et familieliv, uanset køn og seksualitet, og fremmer dermed reproduktiv ligestilling. Tidligere var det muligt at modtage donorsæd til hjemmeinsemination, men denne mulighed er blevet lukket ved lov i Danmark. Nu skal en sundhedsprofessionel eller fertilitetsklinik altid være involveret for at sikre at grænsen for graviditeter pr. sæddonor bliver overholdt og for at rapportere til sundhedsmyndighederne i tilfælde af komplikationer.
Alle mænd mellem 18 og 45 år kan ansøge om at blive sæddonor, og selvom processen måske er ret enkel for ansøgeren, er der flere trin på vejen mod at blive sæddonor, end du måske tror. Som potentiel sæddonor skal du udfylde en ansøgningsformular og deltage i en personlig samtale. Hvis du går videre til næste trin i ansøgningsprocessen, vil du gennemgå flere forskellige undersøgelser, hvor dit helbred og din sundhed vurderes. Du skal levere blod-, sæd- og urinprøver, som vil blive testet for smitsomme og arvelige sygdomme. For at sikre kvaliteten af din sæd vil mængden, bevægeligheden og levedygtigheden bl.a. blive undersøgt. Endelig vil der blive udført en medicinsk og genetisk vurdering. Processen kan tage alt fra 3 uger til flere måneder, afhængig af ansøgerens egen motivation.
En sæddonor kan hjælpe flere familier på verdensplan inden for rammerne af national lovgivning og de regler, der håndhæves af os. I lande, hvor der ikke er fastsat en national grænse for, hvor mange familier en donor kan hjælpe, fastsætter vi i vores sædbank altid en grænse baseret på befolkningens størrelse. Denne grænse vedrører antallet af familier, ikke antallet af børn, og giver mulighed for at have biologiske søskende, hvis det ønskes. For eksempel hjælper vores sæddonorer højst 25 eller 75 familier på verdensplan.
Mens nogle foretrækker at bruge en lukket sæddonor uden ID-release, vælger andre en åben donor, der tillader fremtidig kontakt mellem barnet og donoren. Det er vigtigt at undersøge disse valgmuligheder grundigt og forstå de juridiske og etiske overvejelser, der er forbundet med hvert valg, både for sæddonoren, modtageren og barnet.
For lukkede donorer, der ønsker at være anonym, er garantier for fuldstændig anonymitet dog blevet sværere at opretholde i dag. Lovgivningen har også ændret sig i nogle lande for at give donorbørn, der er undfanget gennem sæddonation, adgang til oplysninger om deres biologiske ophav, selvom donorerne er lukket. Dette skaber en afvejning mellem behovet for anonymitet og børnenes ret til at kende deres biologiske rødder.
Ved at tale åbent om donorsæd, håber vi at være med til at nedbryde tabuet og give dig en bedre forståelse for, hvilke muligheder donorsæd giver mange forskellige mennesker og familier. Hvis du overvejer at donere sæd eller bruge donorsæd, så husk, at du har mange valgmuligheder, støtte og ressourcer til rådighed. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, tanker eller bekymringer.
Vil du vide mere om hvad det vil sige at være sæddonor hos Born? Samt hvilken kompensation man får og positive forskel man gør for barnløse? Så kan du finde mere information her:
Find os her:
Andre lokationer
Boulevarden 6, 1. sal, 9000 Aalborg
Ole Suhrs Gade 19, stuen, 1354 Copenhagen
Havnegade 18, 1. sal, 5000 Odense
Man:
Tir:
Ons:
Tors:
Fre:
Lør - Søn:
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:15
Lukket
Lukkedage i påsken 2025: Den sidste dag for afsendelse af ordrer inden påske er den 15. april. Bemærk venligst, at der kan forekomme forsinkelser på grund af helligdagene.
Ordrer sendt den 15. april kan muligvis først ankomme til din klinik den 22. april.
Vores kontor holder lukket på følgende datoer: 17. april, 18. april og 21. april.